Het effect van de werkplek op de intrinsieke motivatie

Hoe comfortabel voel je je momenteel? Is je werkomgeving te warm? Te koud? Te luidruchtig? Al deze factoren kunnen van invloed zijn op hoe goed je in staat bent om je werk te doen, maar de impact van de werkplek op de motivatie en betrokkenheid van de werknemer is complexer dan je in eerste instantie denkt.

5/4/2019

Allereerst is er een oppervlakkige theorie die uitgelicht werd door Frederick Herzberg en zijn collega’s, als onderdeel van hun twee factoren theorie over motivatie in 1959. Herzberg ontdekte dat het faciliteren van omgevingscomfort de motivatie niet dramatisch verhoogt tot voorheen onbereikbare niveaus, maar dat het wel de mogelijke oorzaak van ontevredenheid bij de werknemer wegneemt.

Ten tweede kan een weloverwogen ontworpen omgeving verdere gevolgen hebben, namelijk het bereiken van psychologische effecten. In wezen kan een grote, luxueuze en mooi ingerichte kantoorruimte ervoor zorgen dat medewerkers zich gewaardeerd voelen, hetgeen engagement en de motivatie bevordert.

Op welke manier heeft een kantoorontwerp invloed op de motivatie van de werknemer?

Tekengebied 7 kopie 48

Zelfs hele kleine veranderingen in onze werkomgeving hebben grote invloed op prestaties. Voor Herzberg´s onderzoek naar werkhoudingen, waren onderzoekers in staat om de productiviteit van werknemers van een Westerse elektriciteitsfabriek te verhogen, door eenvoudigweg de verlichting heen en weer te bewegen.

Het Hawthorne onderzoek (mei 1933: Roethslisberger & Dickson 1939) toont aan dat veranderingen aan onze werkomgeving van invloed zijn, niet omdat ze zich ons goed laten voelen, maar omdat ze in de organisatie een signaal aan mensen geven dat hun welzijn belangrijk wordt gevonden.

Onlangs nog toonde een Britse overheidsstudie een diepgaand verband tussen kantoorontwerp en engagement van de werknemer aan. Een weldoordacht ontworpen ruimte kan meer verbondenheid, samenwerking en autonomie – allemaal belangrijke bijdragen voor betrokkenheid – stimuleren, terwijl een slecht ontwerp ervoor kan zorgen dat medewerkers zich niet betrokken en ongemotiveerd voelen.

Hokjesmentaliteit versus kantoortuinen

Tekengebied 7 kopie 49

Kleine hokjes en ruimtes zijn het perfecte voorbeeld van een demotiverende werkomgeving en zelfs een van de snelste manieren om de moraal, engagement en inbreng van de werknemer te verminderen. Het tegenovergestelde uiterste is de kantoortuin. Anderzijds is er groeiend bewijs dat kantoortuinen de productiviteit teniet kunnen doen.

Talloze studies hebben de relatie tussen gebrek aan controle op de werkplek en de gradaties van werkdruk aangetoond. Wanneer er weinig of geen invloed op de werkplek is, in combinatie met hoge eisen aan uit te voeren taken, mondt dit uit in een schadelijk niveau van werkdruk, wat weer tot stress-gerelateerde gezondheidsproblemen kan leiden.

Zijn aanpasbare werkplekken de oplossing?

536

Hoe kun je een gevoel van invloed op kantoor bewerkstelligen? Gelukkig is er een antwoord in de vorm van een veelbelovend initiatief van MIT, ook wel bekend als aanpasbare werkplekken, flexibele plekken die aan de behoeftes en activiteiten van werknemers kunnen worden aangepast. Aanpasbare werkplekken kunnen ervoor zorgen dat werknemers zich tussen bepaalde zones kunnen bewegen, bijvoorbeeld concentratiezones, contactzones om met collega's samen te werken en vitaliteitszones waar mensen kunnen ontspannen. Het concept van aanpasbare werkplekken is gebaseerd op realistische gegevens om zo de beste verhoudingen te kunnen uitwerken voor een reeks van activiteiten en maximale productiviteit.

In tegenstelling tot “hot desking”, waar men aan elk beschikbaar bureau kan plaatsnemen (op basis van wie het eerst komt die het eerst maalt), leveren aanpasbare werkplekken meer op dan alleen het optimaliseren van de ruimte. Het voorziet in ruimte voor verschillende soorten werkzaamheden, zorgt ervoor dat werknemers met vragen kunnen omgaan en daardoor hun betrokkenheid en productiviteit omhoog zien gaan. Het is bovendien de meest effectieve manier om een platte hiërarchie en meer team georiënteerde en georganiseerde structuren te ondersteunen, ongeacht de grootte.

Het belang van gezamenlijke bedrijfsmaaltijden en betere technologie

Tekengebied 7 kopie 50

Een andere manier om meer verbondenheid en samenwerking te creëren, is het aanmoedigen van collega’s om samen te lunchen. Dit vaak over het hoofd geziene initiatief heeft een hoop potentie en opent nieuwe manieren van communiceren tussen de verschillende teams in het bedrijf en helpt bij het ontstaan van creatieve ideeën.

Uit een studie uit 2015 door onderzoekers van de Cornell Universiteit kwam feitelijk naar voren dat door samen te eten, de teamprestaties verbeterden en dat de samenwerking twee keer zo goed werd.

De do en don’ts van de werkplek

Tekengebied 7 kopie 52

Het regelen van airconditioning, verstrekking van gratis eten en de overstap naar kantoortuinen mogen de eenvoudigste manier lijken naar een positieve uitwerking op mensen binnen de organisatie, maar er is een beetje meer dan dat voor nodig. Hier zijn een paar punten die in gedachte moeten worden gehouden:

  • Maak aparte ruimtes voor aandacht, samenwerking en ontspanning.
  • Geef mensen de keuze waar, wanneer en hoe ze werken
  • Moedig collega’s aan om samen te eten en gedurende de lunch samen tijd door te brengen

Veranderingen aan onze werkplek zijn invloedrijk, niet omdat ze zich onszelf goed laten voelen, maar omdat ze naar mensen binnen de organisatie de boodschap geven dat hun welzijn belangrijk is.

edeps is zo’n organisatie die zich richt op het stimuleren van de werkmotivatie en de betrokkenheid van de medewerkers binnen de organisatie. Zij brengen in kaart wat er onder medewerkers leeft. Dat kan middels een tevredenheidsonderzoek of een organisatiescan plaatsvinden. Zo kunnen eventuele knelpunten worden getriggerd en worden onderzocht wat er onder het personeel leeft. Aansluitend wordt er een adviesrapport opgesteld en ondersteunt men bij de implementatie van de adviespunten.

Bron: The psychology of employee engagement – Peakon

Ken je iemand die vast geïnteresseerd is in dit artikel? Stuur het gerust door of deel het in jouw netwerk:
Deel op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Twitter