Dag van het Werkplezier: 5 tips voor meer plezier op het werkNiet iedereen vertrekt op maandag goedgemutst en fluitend naar het werk, maar als werkgever willen we natuurlijk graag dat elke werknemer dagelijks met plezier komt werken.

23/5/2019

Want graag werken leidt automatisch tot meer productiviteit, loyaliteit en minder stress. Daarom is het belangrijk om te weten waar werknemers belang aan hechten en wat hen voldoening geeft. edeps geeft je op deze Dag van het Werkplezier 5 tips voor meer plezier op de werkvloer!

Adult 2449725 1920

Tip 1: bied ruimte voor creativiteit en innovatie

Werknemers willen zich graag kunnen uitleven op hun eigen manier. Vooral creatieve zielen houden van wat vrijheid en lossen problemen het liefste op hun eigen manier op. Sta als werkgever open voor nieuwe ideeën en reik ook de nodige tools aan. Heb je al stilgestaan bij efficiënte productivity tools zoals Monday.com of handige apps zoals Todoist.com? Help je medewerkers om efficiënter te werken, zodat er meer tijd is voor creativiteit en innovatie.

Tip 2: zorg voor voldoende uitdaging

Wanneer iets routine wordt, loert de verveling om de hoek. Bied je team de kans om hun kennis te perfectioneren en om te blijven bijleren door opleidingsmogelijkheden voor te stellen. Haal het beste uit de kennis die je werknemers dankzij jou kunnen verwerven door deze ook op een georganiseerde manier te delen in het bedrijf. Vraag je medewerker om een verslag te mailen naar collega’s van wat hij heeft bijgeleerd of laat hem de kennis delen tijdens een ontbijt of ontspannen meeting. Zo gun je je werknemer een moment in de spotlights, terwijl hij zich deze kennis nog meer eigen maakt en iedereen een graantje kan meepikken. Let wel, niet elke werknemer staat graag in het middelpunt van de aandacht; beloon of daag hem dus uit op een manier die bij hem past.

Books break coffee desk electronics facial expression 1557987 pxhere com

Tip 3: creëer aangename werkomstandigheden

We besteden allemaal veel tijd op onze werkplek, soms bijna meer dan dat we thuis zijn bij familie en vrienden. Dat maakt plezier op het werk des te belangrijker. Onderschat het belang van comfortabele werkomstandigheden dus niet, want niemand heeft graag een hele dag pijn aan de rug door een ongemakkelijke stoel. Win advies in van een ergonoom voor zowel bedienden die een hele dag aan een computer werken als arbeiders die belastend werk uitvoeren. Zie het als een investering in werknemerstevredenheid en je employer branding.

Tip 4: benadruk het belang van respect en waardering

Een werknemer mag zijn takenpakket nog zo uitdagend en boeiend vinden, als hij niet wordt gerespecteerd om wat hij doet, kan hij er ook geen voldoening uit halen. Ook het respect tussen collega’s speelt een belangrijke rol in hoe iemand zijn job beleeft. Geef het goede voorbeeld en toon respect en waardering voor wat je werknemers doen voor het bedrijf.

Adult bridge businessmen 1059120 1

Tip 5: vind het juiste evenwicht tussen de behoeftes van de werknemers en de doelstellingen van het bedrijf

Erken de talenten en het potentieel van je werknemers. Als medewerkers het gevoel krijgen dat niet al hun potentieel wordt benut en ze te weinig vrijheid krijgen om initiatief te nemen, halen ze weinig voldoening uit hun werk. Wees niet bang voor initiatief, maar moedig het aan zodat je werknemers uitgedaagd blijven. Vergeet niet dat veel werknemers immers vaak even ondernemend zijn als een echte ondernemer en dat ze vooruit willen in het leven, maar dan in een veilige context (lees: loondienst).


Werknemerstevredenheid en werkplezier blijft voor veel bedrijven een grote uitdaging. Voor de meeste medewerkers zijn de kansen en opportuniteiten die ze van hun werkgever krijgen minstens even belangrijk als een goede verloning.Zet als werkgever dus in op waar werknemers veel waarde aan hechten: uitdaging, waardering en aangename werkomstandigheden.


Heb je vragen of wil je nog meer tips? Neem gerust contact met ons op.